Penceramah Motivasi Amin Idris Dedah Siapa Ustazah Afifah Yang Sebenarnya, Memang Mengejutkan Ramai

Sepanjang minggu ini, nama pendakwah bebas, Ustazah Siti Afifah telah menjadi topik utama selepas dia mengeluarkan kenyataan ‘menday.uskan’ para suami yang membenarkan d0ktor lelaki melihat aurat isteri sewaktu bersal.in.

Selepas tu.lar is.u tersebut, vide0 lamanya yang menghina golongan artis juga mendapat ke.caman umum serta tindakannya yang menye.lar semula penjelasan Ustaz Azhar Idrus telah mengundang rasa kurang senang warganet.

Suami Saya Bukan Biasa-Biasa” – Ustazah Siti Afifah Tak Kisah Dikecam, Doa Allah Ketuk Hati Netizen

Kenyataan banyak menge.lirukan

Disebabkan namanya telah menjadi topik perbualan di media s0sial, penceramah motivasi, Amin Idris telah mende.dahkan bahawa ustazah tersebut tidak mempunyai latar belakang pengajian agama seperti agamawan yang lain.

“Saya dapat info rupanya ustazah ini tidak ada background pengajian agama yang f0rmal. Nak claim dia sebagai agamawan, ilmuan itu agak sukar.

Kita kena h.ati-h.ati daripada mengambil ilmu daripada mereka. Apatah lagi, saya dapati banyak juga kenyataan di media s0sial yang sangat misl.eading.

Terbaru, mereka mendak.wa semua suami yang hantar isteri bersal.in diuruskan oleh d0ktor lelaki dianggap da.yus. Kena faham! D.ayus ini d0sa besar.” ujarnya.

Da.rurat dalam peru.batan

VIDEO] 'Jangan Sedap Saja Yang Kamu Ambil!' – Suami Ustazah Siti Afifah

Dalam pada itu, Amin Idris turut menekankan perihal prinsip perub.atan yang ada huk.um umum serta pengecualian lebih-lebih lagi kepada pegawai perub.atan seperti d0ktor.

Tegasnya, d0ktor lelaki yang menguruskan wanita bersa.lin dikira sebagai dar.urat memandangkan ada dua ny.awa yang harus disela.matkan ketika itu iaitu ibu dan ba.yi di dalam kand.ungan.

“Kita kena ingat, dalam huk.um Islam ada prinsip hu.kum umum dan ada pengecualian. Betul! Prinsip umum d0ktor lelaki ha.ram melihat a.urat pesa.kit wanita. Begitu juga d0ktor wanita, ha.ram melihat au.rat pesa.kit wanita.

“Namun kenapa boleh? Atas sebab daru.rat dan tujuan peru.batan. Saya ada bertanya kepada para d0ktor dalam kalangan kawan. Dalam etika kedokt0ran, ketika d0ktor lelaki menguruskan wanita bersa.lin mesti kena ada peneman.

“Daru.rat ini bukan sekadar tak ada pilihan tetapi demi jaga nyawa. Bukan satu ny.awa tetapi dua, anak dan ibu.

“Bila kita baca lebih sikit, bercakap atas lan.dasan ilmu dan fakta, kita tak akan keluarkan kenyataan yang bukan-bukan.” tambahnya.

D0ktor wanita untuk O DanG kurang

Jelas pengacara itu lagi, d0ktor wanita yang terlibat dalam bidang 0bstetrik Dan Ginek0logi (O Dan G) tidak ramai memandangkan ia memerlukan kud.rat yang kuat. Jadi, tanggungjawab itu perlu ditam.pung bersama d0ktor lelaki.

“Apatah lagi, d0ktor O Dan G tak ramai. Bila ustazah itu kata d0ktor dah ramai, itu betul iaitu d0ktor secara umum. D0ktor perempuan O Dan G tak ramai, yang ramai itu lelaki.

“Sebab nak sampai tahap pa.kar O Dan G itu tak senang, beban yang luar biasa dasyat. Tak semua wanita mampu untuk memi.kul. Oleh demikian, disebabkan itu timbul soal daru.rat. Di mana para suami tidak ada pilihan.”

Saranan yang tak adil
Amin juga menyel.ar kenyataan yang meminta agar para suami mengumpul duit untuk menghantar isteri bersal.in di swasta kerana bukan semua masyarakat di Malaysia terl.ahir dalam golongan berada.

“Dan dicadangkan wajib suami simpan duit demi hantar isteri ke h0spital swasta. Amboi senang cakap
.
“Tau tak sekarang ini, rakyat Malaysia masih ramai yang stru.ggle, tak ada kerja tetap, masih mencari-cari rezeki. Tetiba nak suruh simpan duit. RM4,000 itu harga dulu, sekarang mana dapat!” tegasnya.

LIHAT VIDE0 AMIN IDRIS :

Terdahulu, vide0 Ustazah Siti Afifah mengatakan bahawa suami itu da.yus kerana membiarkan isteri bersa.lin disambut d0ktor lelaki telah menjadi perdeb.atan sehingga ramai pendakwah tampil mena.ngkis dakw.aan tersebut.

Mereka juga meminta agar ustazah itu tidak mengeluarkan kenyataan mengel.irukan kerana boleh jadi mengundang sal.ah faham kepada masyarakat.

Sumber Omedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*