Baru Sahaja Dilantik Sebagai TPM, Zahid Hamidi Telah Menjadi Bahan Lawak Oleh Netizen – “Bagilah Dia Peluang Buat Kerja Dulu”

PETALING JAYA: Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Fadillah Yusof masing-masing dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri di bawah kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

         

Menteri Pengangkutan – Anthony Loke Siew Fook

Menteri Pertanian – Mohamad Sabu

Menteri Ekonomi – Rafizi Ramli

Menteri KPKT – Nga Kor Ming

Menteri Pertahanan – Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan

Menteri KDN – Saifuddin Nasution Ismail

Menteri MITI – Tengku Zafrul

Menteri Pengajian Tinggi – DATUK SERI HJ. MOHAMED KHALED NORDIN

Menteri Wanita – Hajah Nancy Haji Shukri

Menteri KPDNKK – Salahuddin Ayub

Menteri JPM (Undang-undang) – Azalina Othman Said

Alam Sekitar – Nik Nazmi
Foreign Ministry – Zambry Kadir
KKOM – Fahmi Fadzil
Pendidikan – Fadhlina Sidek

Menteri Agama – Ketua Hakim Mahkamah Shariah sekarang

Menteri KBS – Hannah Yeoh

Menteri kesihatan – Dr. Zaliha Mustafa

Kewujudan dua jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah julung kali diadakan setelah mengambil kira penyertaan Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam kerajaan perpaduan.

Anwar juga memaklumkan Ahmad Zahid dilantik sebagai Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah manakala Fadilah pula sebagai Menteri Komoditi.

Zahid Hamidi Jadi Bahan Lawak Netizen

   

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii berkata, keputusan mengenai pelantikan jawatan TPM itu perlu dibuat dengan ‘kembali’ kepada hierarki dan keputusan parti.

Beliau berkata, berdasarkan hierarki parti, Ahmad Zahid adalah calon yang perlu menggalas jawatan berkenaan.

Ahmad Zahid sebelum ini didesak untuk berundur selepas kekalahan teruk BN pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Menurut Tun Mahathir, dalam sistem undang-undang, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah dan Ahmad Zahid akan dikatakan oleh pihak berkenaan masih layak menjadi TPM.

Namun, Exco Pemuda UMNO, Datuk Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin pula mencadangkan Timbalan Presiden parti tersebut, Datuk Seri Mohamad Hasan diangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri Kerajaan Perpaduan berikutan kredibilitinya diterima rakyat dan parti.

Jelas Muqharabbin, kemenangan besar Mohamad atau lebih dikenali Tok Mat di Parlimen Rembau dan pengamalan sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan mampu memberi impak positif.

Sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan dua jawatan Timbalan Perdana Menteri akan diwujudkan bawah kabinetnya dalam kalangan wakil komponen Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata, jawatan Timbalan Perdana Menteri dijangka akan diberikan kepada blok terkuat lain dalam kerajaan perpaduan iaitu BN dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Anwar berkata, itu adalah amalan biasa dalam setiap kerajaan kerana jawatan Perdana Menteri adalah dari Pakatan Harapan (PH), biasanya TPM (akan dipilih) dari parti komponen kuat yang lain.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*