‘Bantailah’ Saya Sebanyak Mana Pun…Akhirnya Syamsul Yusof Berani Buat Luahan Ikhlas Dedah Semuanya Smp Netizen Terdiam!

Semuanya bermula selepas Syamsul, 39, yang juga pengarah popular tanah air itu membuat pengumuman di Instagram, Jumaat lalu yang dia sudah bernikah lagi satu dengan Ira, anak kepada pelakon, Kazar Saisi.

Syamsul berkata, dia melangsungkan pernikahan dengan Ira atau nama sebenarnya, Faghira Fatini, pada 6 Januari lalu di Selatan Thailand dengan berwalikan bapa Ira iaitu Kazar.

Mereka dinikahkan Naib Kadi Syariah Wilayah Songkhla, Thailand, Haji Arfee-i Kayem.

Syamsul Yusof Akui Telah Berkahwin dengan Ira Kazar di Thailand. Apa Cerita Seterusnya?

Sejak itu, Syamsul dan Ira dikritik hebat netizen dengan tindakannya berkahwin lagi satu itu terutama daripada isteri pertamanya, Puteri Sarah Liyana dan ibu Syamsul sendiri, Datin Patimah Ismail.

Malah, Patimah terang-terang tidak bersetuju dan merestui perkahwinan itu.

Walaupun bapa Syamsul, Datuk Yusof Haslam dilihat agak berdiplomasi, namun sedikit-sebanyak beliau turut kecewa dengan tindakan Syamsul itu.

Syamsul tidak menafikan dirinya terkesan dengan situasi ketika ini. Berikut luahan Syamsul mengenai situasi yang berlaku ketika ini menerusi temubual eksklusif bersama Harian Metro.

Apa yang mendorong Syamsul untuk berkahwin lagi sebenarnya?

Follow' IG Ira Kazar, netizen persoal punca Syamsul Yusof 'unfollow' Puteri Sarah

Saya tidak mahu sekadar menjawab bahawa ia adalah jodoh kerana saya tahu itu jawapan klise. Malah jika saya katakan saya mampu beristeri dua juga akan jadi klise.

Jika saya katakan saya jatuh cinta dengan Ira juga barang kali tidak akan memadai. Kalau saya katakan ini takdir, pasti ada yang tidak puas hati.

Apa saja yang saya katakan untuk menjawab soalan ini pasti menimbulkan lebih banyak kata-kata dan fitnah. Saya berserah, tetapi yang penting saya bersyukur kerana sudah sah bernikah dan itulah yang seelok-eloknya.

Kenapa tidak bernikah saja di Malaysia dan mulakan dengan meminta kebenaran isteri pertama, Puteri Sarah Liyana?

Memang boleh bernikah di Malaysia, lebih-lebih lagi wali saya adalah bapa kandung Ira sendiri.

Bagaimanapun, proses kita tidak semudah itu dan untuk meyakinkan isteri pertama juga tidak semudah yang kita semua sangka.

Saya sedar ada yang terluka dengan keputusan ini, tetapi saya juga yakin bahawa akan tiba masanya nanti mereka akan menerimanya.

Buat masa ini, tak mengapalah saya dihentam, dikritik dan dibenci, tetapi biarlah saya yang tanggung semua ini. Saya harap sangat janganlah isteri-isteri saya yang jadi sasaran untuk dicerca atau menjadi bahan tohmahan. Biar saya sendiri yang terima semuanya.

Kalau betul Syamsul nak kahwin lain, ini pesan ibu kepada keluarga Ira Kazar! - “Jangan ugut anak saya!” - Sensasi | mStar

Saya juga ada dua anak m3n3rusi p3rkahwinan p3rtama iaitu Syaikhul Islam dan Sumayyah. Saya pinta ‘bantailah’ saya s3banyak mana pun, t3tapi saya s3ntiasa akan b3rusaha untuk m3mp3rtahankan anak-anak saya juga.

S3jak Jumaat lalu, s3tiap kali saya m3lihat di m3dia-m3dia sosial yang m3ngh3ntam saya, fikiran saya t3rus k3pada anak-anak, ibu bapa dan dua ist3ri saya.

Saya m3mang tidak mahu s3siapa t3rluka. Saya juga faham m3mang m3r3ka tidak akan mudah t3rubat dan saya hanya mampu b3rdoa agar masa m3njadi ubat k3pada s3gala-galanya.

Syamsul sudah berdepan dengan bapa, Datuk Yusof Haslam ibu, Datin Patimah Ismail?

Syamsul... Ayah Minta Jangan Lupa Diri - Hiburan | mStar

Seperti yang kerap saya katakan dalam hantaran-hantaran video saya, ini adalah soal peribadi dan soal keluarga.

Saya sudah menonton video tangisan ayah dan saya sudah membaca komen-komen mama menerusi media sosial. Saya tidak pernah berniat untuk membelakangkan ayah dan mama.

Saya sedar keputusan saya ini tidak mudah mereka terima. Namun, seperti saya kata tadi ia adalah mengenai masa. Saya berdoa agar masa mengubat kami semua.

Saya akan mencuba sedaya-upaya untuk memujuk semula hati ayah dan mama. Saya tahu ia bukan mudah. Insya-Allah saya tidak akan pernah berhenti mencuba. Doakan.

Apa langkah Syamsul untuk berdamai dengan isteri pertama?

Memang Tiada Maruah Ke Hadap Suami Orang?' – Empat Tahun Pendam, Puteri Sarah Mengamuk Dengan Ira Kazar

Saya akan berusaha untuk memperbaiki hubungan saya dengan Puteri Sarah.

Saya tahu kini dia masih marah. Malah barangkali seluruh keluarga saya marah dengan saya.

Berilah saya masa untuk mendamaikan semuanya satu-persatu.

Saya perlu letakkan keutamaan segera. Paling penting ialah anak-anak kerana mereka adalah nyawa saya.

Terus terang, saya tidak ada jawapan yang boleh buat semua orang gembira ketika ini. Saya hanya boleh katakan bahawa hanya masa yang boleh mengubat semua kelukaan itu.

Nampaknya bukan hanya keluarga Syamsul dan Puteri Sarah yang mempertikaikan keputusan Syamsul ini, tetapi netizen termasuk mereka yang meminati kerja Syamsul juga mengkritik hebat tindakan Syamsul ini?

Netizen gembira rumah tangga Puteri Sarah, Syamsul Yusuf kembali bahagia - Kosmo Digital

Saya tahu dan saya sedar dengan pelbagai kata-kata yang dilemparkan kepada saya. Saya pinta satu saja. Segala amarah itu tujukan kepada saya saja. Kalau nak salahkan, salahkanlah saya. Kalau nak dibenci, bencilah saya. Janganlah dikatakan apa-apa yang tak manis terhadap isteri-isteri saya, Puteri Sarah dan Ira Kazar.

Jangan dikata apa-apa yang tidak manis terhadap mama dan ayah saya.

Janganlah kaitkan anak-anak saya dalam perkara ini. Mereka sudah makin dewasa dan mereka juga tahu membaca.

Luluh hati saya kalau mereka membaca apa yang saya baca mengenai diri saya ketika ini.

Kepada semua yang mengkritik saya, percayalah saya akan mencuba sedaya-upaya untuk menjaga semua hati yang ada dekat dengan saya ketika ini.

Tular cerita dah tak tinggal sebumbung..” -Ibu akhirnya buka mulut tentang hubungan Syamsul Yusof dan Puteri Sarah – Malaysia Times

Ada masanya saya gagal kerana saya juga manusia biasa. Walaupun ada kalanya saya terjatuh, saya berusaha untuk bangun semula.

Syamsul akan m3mfailkan saman t3rhadap Jabatan Agama Islam Wilayah P3rs3kutuan (Jawi) s3banyak RM10 juta. K3napa sampai k3 situ?

Saya akan t3ruskan saman saya t3rhadap Jawi. P3guam saya juga sudah m3nghantar surat saman k3pada Jawi dan s3muanya s3dang di dalam pros3s.

Saman saya itu m3mang s3suatu yang s3rius dan saya t3kankan hingga s3karang. Ini k3rana Jawi t3rnyata tidak prof3sional.

Mereka melakukan soal siasat terhadap Ira kira-kira dua bulan lalu iaitu ketika kami belum bernikah.

Saya tidak akan dedahkan apa yang ada dalam kertas siasatan itu kerana ia menyalahi undang-undang. Namun, Jawi sendiri mendedahkan kertas siasatan itu sehingga dibaca oleh ibu saya.

Jawi sudah melanggar undang-undang dan ia tak sepatutnya berlaku hingga menyebabkan keluarga saya berantakan ketika itu.

Actress Puteri Sarah slams woman causing a rift in her marriage with Syamsul Yusof | The Star

Bukankah Jawi harus memelihara agama Islam, menjaga aib satu keluarga Islam? Macam mana ini boleh berlaku? Hanya di mahkamah nanti kita akan selesaikan perkara ini.

Ramai yang tidak tahu apakah isu sebenar di antara saya dengan Jawi. Semuanya akan diselesaikan di mahkamah nanti.

Selain itu, apa yang Syamsul fikirkan untuk hari ini? Berbulan madu?

Sekarang ini ada lebih 100 orang di bawah saya sedang bekerja dalam penggambaran filem terbaru saya, The Original Gangster. Ya, itulah ‘honeymoon’ (bulan madu) saya sekarang.

Saya harus segera bekerja dan menyiapkan filem ini. Saya akan terus fokus kerana The Original Gangster adalah filem saya yang paling besar setakat ini. Ia lebih besar dari Mat Kilau : Kebangkitan Pahlawan dan semua filem Gangster lain yang pernah saya arahkan sebelum ini.

Saya tak sabar untuk kembali ke set penggambaran.

Akhir kata, apa Syamsul mahu sampaikan kepada sesiapa saja?

Ibu 'throwback' gambar lama Syamsul dan Puteri Sarah... Tak maafkan individu cuba runtuh rumah tangga orang - Sensasi | mStar

Yang paling penting ialah mama saya. Mama, restu mama adalah paling penting dalam hidup Syamsul ini. Biarlah terbang sampai ke bulan sekalipun ia tidak ada makna tanpa restu mama. Kalau restu itu harus Syamsul tunggu, maka akan Syamsul tunggu sampai bila-bila.

Ayah, tangisan ayah di TV bukan mudah untuk Syamsul tonton. Terima kasih ayah kerana seolah-olah masih ada perasaan yang ayah barangkali memahami dan merestui. Namun itu bukan bermakna Syamsul puas hati begitu saja kerana Syamsul akan berusaha untuk mendapat restu ayah satu hari nanti. Insya-Allah.

Kepada isteri pertama, Puteri Sarah, saya tahu awak terluka tetapi percayalah saya sebagai suami akan cuba yang terbaik. We can work this out.

Puteri Sarah adalah seorang ibu yang luar biasa untuk anak-anak dan itu memang tidak boleh dipertikaikan. Kita akan berbincang sesama kita nanti secara tertutup, bukan menerusi hantaran-hantaran di media sosial.

Teganya hati manusia - Ibu Syamsul Yusof - Kosmo Digital

Saya tahu ini bukan perkara mudah dan bukan perkara kecil tetapi saya mahu mencuba. Berilah peluang untuk saya mencuba.

Kepada isteri kedua Ira, saya faham barangkali Ira mahukan perkahwinan yang lebih lancar dan tidak perlu ke Thailand agaknya, tetapi Alhamdullilah kerana Ira memahami keadaan suami.

Bersabarlah dengan segala-gala ujian yang dilalui sekarang ini. Hormatilah ibu bapa serta ibu dan bapa mentua walau dengan pelbagai ujian mendatang.

Kepada bapa dan ibu mentua saya yang baru, saya harap mereka juga tabah. Saya tahu bukan mudah untuk mereka melepaskan puteri mereka untuk saya nikahi, lebih-lebih lagi sebagai isteri kedua. Namun, saya bersyukur kerana mereka memahami.

Kepada Syaikhul dan Sumayyah. Barangkali anda masih kecil tetapi doa andalah yang paling penting buat seorang ayah nanti. Fahami itu betul-betul. Nanti kita akan berjumpa dan ayah bawa berjalan-jalan. Insya-Allah.

Sumber Hmetro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*